Templates ontwikkelen
De templates (werktekeningen) van doosje en verpakkingen worden in Adobe Illustrator gemaakt met een plugin en zelfgeschreven dieline scripts. Nadat er een template is gemaakt en getest kan de template worden voorzien van een uitleg (How to) en worden opgemaakt.
3d
Een dieline template is een abstracte tekening. Je hebt ruimtelijk inzicht en ervaring nodig om te zien hoe een doosje wordt gevouwen/ gesneden. Zelfs dan kunnen er fouten gemaakt worden. Om klanten het eindresultaat te of om een template te testen kun je het beste een 3d model gebruiken.
Voor het bekijken van een gevouwen doosje in 3d gebruiken we een plugin van Boxshot Origami. Je kunt dieline templates in een handomdraai omtoveren naar een 3d weergave. Let op: niet alle ontwerpen kunnen omgezet worden naar 3d. Dit kan 2 redenen hebben:
- De dielines zijn niet goed genoeg voor Origami. De problemen zijn vaak vouwlijnen die niet aansluiten aan snijlijnen. Of losse snijlijnen die niet aansluiten op elkaar.
- Ronde rillijnen (bijvoorbeeld: een pillowbox/gondeldoosje). Origami kan geen ronde vouwen maken.
Opmaak en DTP
Veelal werden er ontwerpen aangeleverd. Ik controleerde het artwork en de templates. Zo nodig veranderde ik templates, kleuren en artwork. Zelf was ik ook bezig met ontwerp van allerlei producten. Bij het vormgeven van een doosje houd ik rekening rekening met een bepaalde stijl, wat je wilt overbrengen (boodschap), vouwrichtingen en afloop.
Personaliseren
Het personaliseren van doosjes heb ik gedaan op 2 manieren:
- Via Illustrator
- Via software andere software
Via Illustrator
In Illustrator kun je gebruik maken het venster “variabelen”. Databestanden moeten dan omgezet worden naar XML of CSV (CSV-AiXML Converter).
Nadeel: Je kunt geen gebruik maken van condities. Datavelden moeten kant en klaar zijn. Illustrator is niet snel en kent export problemen (zoals het niet wegschrijven van extensies).
Voordeel: Redelijk snelle methode en al het artwork wordt direct vanuit Adobe Illustrator opgeslagen.
Via andere software
Excel databestanden koppelen aan project, variabelen toevoegen aan het artwork en exporteren. Dit lijkt makkelijk en dat is het ook in de ideale wereld.
Voordeel: Condities, duidelijk overzicht, beeldpersonalisaties, snel
Simpele data bewerkingen met Excel
Data bewerken hoort er ook bij. Je hoopt op bestanden die gelijk klaar zijn voor gebruik. Helaas werkt dit niet zo in de praktijk. Vaak moet je de volgende problemen aanpakken:
- Tabbladen
- Volgnummers (uniek getal om op te kunnen sorteren)
- Schrijfwijze veldnamen
- Nieuwe velden/samenvoegen van velden
- Kix- of Sanddcode
- Buitenlandse adressen
- Filteren van data
Uiteindelijk heb je een goed bestand dat klaar is voor gebruik.