Script: templates/dielines

Dieline Script

Proces verbetering: Dieline script

Dit is een procesverbetering, waardoor het maken van doosjes/verpakkingen minder tijd in beslag nemen.

In het begin

Dat we bij Bruka Service begonnen met het printen van doosjes kon het even duren voordat de template van een doosje gemaakt was. Vaak wilde klanten weten hoe veel het zou gaan kosten om een doosje te laten ontwikkelen. De enige manier voor ons was op dat punt om de template “snel” te gaan maken. Snel staat tussen aanhalingstekens, want dat kostte toch meer tijd dan gedacht.

De dieline template werd gemaakt in Illustrator met een plugin. In deze plugin zoek je een type doosje/verpakking en geef je de binnenmaten/ papiersoort op (het formaat van de binnenkant van een doosje). Daarna plaats je de dielines op het Artboard (tekengebied).

Het probleem in het kort is dat de dielines nog niet geschikt waren voor de printer en snij-/riltafel. De volgende acties waren nog nodig:

  • Verplaatsen bepaalde type lijnen (bijvoorbeeld: snij- en rillijnen) naar juiste laag.
  • Bepaalde stalen (swatches) worden door de plugin omgezet naar RGB steunkleuren. Dus de kleuren moesten handmatig omgezet worden naar CMYK steunkleuren.
  • 2 versies: Artboard verschalen + rekening houden met 3mm afloop en variant met registerpunten
  • Lijnen in overduk zetten.
  • Handmatig aanpassingen aan doosje.
  • Juist exporteren voor printer en snij-/riltafel.

Nu

Ik zag dat door alle handelingen het proces werd vertraagd en onnodig complex werd.  Er moesten steeds dezelfde handelingen worden uitgevoerd. Dit is wel gedocumenteerd, maar de kans dat er iets fout gaat was te groot. Ik heb gekeken naar de pijnpunten en onderzoek gedaan naar bestaande scripts voor Illustrator.

Helaas was geen complete oplossing dus besloot ik het script zelf te gaan schrijven.

  1. Het verplaatsen van lijnen op basis van staal (swatch) en laagnaam.
  2. Automatisch aanpassen van tekengebieden (artboards) en het toevoegen van registerpunten.
  3. Functies voor het het vervangen van RGB steunkleuren.
  4. Extra functies voor opschonen van een template.

Hierdoor werd de tijd dat je bezig was met het maken van een doosje verkleind. In sommige gevallen scheelt het meer dan een kwartier. Zie onderstaande video.

Conclusie

Ik vond dit project zeer leerzaam. De eerste versies van het script waren ook bruikbaar (met sneltoetsen te gebruiken), maar nog niet naar mijn zin. Er moesten nog te veel handmatige acties worden verricht. Er zijn momenten geweest dat ik afstand heb genomen van dit script. Bijvoorbeeld bij het veranderen van steunkleuren. Door afstand te nemen en er toch over na te denken is het toch gelukt om het script te maken zoals ik wilde. De nodige functionaliteiten zijn beschikbaar en het script is stabiel (werkend op Illustrator CC2017 en CC2018).

Voor andere scenario’s waarbij de template aanwezig is heb ik andere script variaties gemaakt en een deelvenster gemaakt binnen Adobe Illustrator.